Un hombre enamorado / Karl Ove Knausgård

Seguim amb Mi lucha d’en Knausgård. En aquest segon volum, després del primer on repassava els anys d’infància i la mort del seu pare, anem al punt on el matrimoni de Karl Ove comença a no anar bé, en part perquè tres nens insuportables no són el millor remei quan una parella comença a tenir esquerdes.
I com en el primer llibre, l’autor s’embranca en continus flashbacks i salts en el temps i, quan troba un tema sobre el qual esplaiar-se ho fa, sense contemplacions. Ho fa bé, molt bé, però tenim al davant un llibre de més de 600 pàgines, pot ser dur.
El llibre m’ha agradat, però no sé si el recomanaria. És una biografia novel·lada però d’algú amb poc interès, perquè l’interessant de Knausgård no és la seva vida sinó la seva obra.
Aquest llibre recull el moment en què comença amb aquest mastodòntic projecte, troba notes seves de quan tenia divuit anys i, veient que no aconsegueix tirar endavant cap nou llibre, comença a treballar-les, a tirar del fil (a la manera de Proust i la seva magdalena, i sí, m’he llegit els 7 llibres d’A la recerca del temps perdut, sé de què parlo, en ordre són aquest, aquest, aquest, aquest, aquest, aquest i aquest). És un procés dur, que l’enfronta al més profund de si mateix, també al més incómode, però l’embarga la sensació que això és el que ha de fer, és el llibre que ha d’escriure, i això passa absolutament per sobre de tot.
En algun moment ho diu, és un escriptor, si la família no el deixa escriure deixarà la família, no és una cosa que s’escrigui si s’espera quedar bé.
Em llegiré el següent quan es publiqui i potser seria interessant recuperar els seus altres llibres, miraré a veure si es poden trobar no en noruec.

 

(Visited 28 times, 1 visits today)