Tocats pel foc / Manuel de Pedrolo

Sembla difícil, però aquest 2020 una mica més i és un any en que no llegeixo res de Pedrolo, estrany tenint en compte la devoció que tinc per ell, per això he invertit els darrers dies de l’any en aquest llibre per arreglar això, ja és prou complicat el 2020 com per afegir-hi això.

Aquest llibre parteix com una petita novel·la, l’excusa és una família que viu en una barraca que ha d’acollir unes nits un jove. No s’explica a què es dedica, però intuïm que és un tema polític, el tenen uns dies a sopar i dormir i les converses que tenen tot sopant o després són el que tenim aquí. I aquesta és l’excusa de Pedrolo per explicar la seva política i no fer-ho en un pamflet. Idees que estarien més o menys dins del marxisme, la propietat privada com una apropiació indeguda i que de seguida condueix a situacions injustes perquè la posició de partida és injusta.

No és el millor llibre de Pedrolo, i la intenció és clarament política, el llibre es va publicar per primer cop el 1976, explicar segons quines idees encara era arriscat. El llibre es llegeix bé, hi ha una mica de narració que fa que el text no sigui doctrina a raig. Això sí, el meu exemplar posa segona edició, però té moltes errates (pel que dedueixo es tracta d’una reimpressió i no una segona edició), hi ha bogeria amb salts de línia que no hi són o d’altres que hi són quan no tocaria. Això vol dir que els textos que acoten un diàleg estan integrats en el mateix diàleg o que un diàleg queda partit en paràgrafs diferents per un salt de línia que no pinta res, tot plegat molt estrany, costa de creure que aquestes coses passin si el text s’ha revisat.

Imatge treta d’aquí, no es menciona autor.

Un llibre interessant i curiós, amb una edició millorable.

(Visited 95 times, 1 visits today)