Sol de sang / Jo Nesbø

Al final, quasi sense voler, estic llegint força a Jo Nesbø. Després d’El pit-roig i Sang a la neu ara em poso amb aquest Sol de sang (una mena de sèrie amb “sang” al títol de l’autor noruec?). I com a l’anterior Sang a la neu trobem un autor que deixa enrere el seu estil més característic (i el seu personatge-franquícia) per fer una novel·la a l’estil del hard-boiled nord-americà, però amb una ambientació completament noruega, això sí.

El protagonista és un home que fuig, i que arriba a la zona de Kåsund, crec que a la zona de Finnmark, ben a dalt de tot d’un país que ja és molt amunt.

Em vaig asseure fora de la cabana i em vaig acabar el café. L’escalfor i el fum de la cuina m’havien fet agafar un mal de cap terrible.

Vaig mirar el rellotge. Avançava i avançava. Ja havien passat gairebé cent hores des que hauria d’haver mort. Cent hores de bonificació.

Quan vaig tornar a alçar els ulls, vaig veure que el ren s’havia apropat.

Bugøynes reindeer © Sami Keinänen, Creative Commons.

És una zona de nits i dies de prop de sis mesos de durada, rens i molts samis, aquests a més a més membres d’una església vagament cristiano-luterana-calvinista molt estricta, els læstadians (aquí i aquí), com Lea i el seu fill Knut.

De qui fuig Jon, tot i que es fa dir Ulf? Doncs del Pescador, un personatge que ja vam conèixer a Sang a la neu, un capo de la droga amb qui val més no tenir problemes. I aquest és el cas, Jon no va fer la feina que havia de fer per ell, aquestes coses el Pescador sempre les descobreix i reacciona com algú que no es pot permetre que la gent no faci el que els mana.

Una fugida, algú el persegueix, no té temps i amb prou feines sap on està i rodejat de què o de qui, en un entorn que pràcticament sembla un personatge més. Un llibre molt recomanable, trepidant, que de seguida arrenca i ja no para. A mi aquest estil de novel·letes de Jo Nesbø (perquè les de Harry Hole dificílment baixen de les 500 pàgines) m’agraden força, potser més i tot que les seves altres novel·les (que tinc poc llegides, la veritat) i espero que en faci més.

(Visited 101 times, 1 visits today)