Quan surt la reclusa / Fred Vargas

Una autora de la que mai he llegit res, excepte molt bones crítiques això sí, serà moment de provar a veure què.

Tenim a Adamsberg, un comissari que ha de tornar de les seves vacances abans per un cas d’assassinat que no és tan fàcil com sembla a primer cop d’ull. En la millor tradició de Sherlock Holmes el comissari resol el cas en un tres i no res, anant al seu aire i deixant desconcertats els seus col·legues fins que els explica el que està fent. Això sí, s’aguanta de fer l’homenatge complet i dir que és simplement elemental.

Durant aquesta investigació veu que un dels seus subordinats està obsessionat amb una aranya i les seves picades que de manera estranya poden esdevenir mortals. Curiosament en poc temps hi ha hagut morts per aquesta causa a França, una simple casualitat? Començaran a investigar el tema i potser, com en el cas inicial, no és tan senzill com sembla.

https://www.flickr.com/photos/arachnid_flame/
Brown Recluse Spider © Shannon Smedley, Creative Commons.

I tirant d’un petitíssim fil i seguint una intuïció (no és gaire creïble que la poli se’n refiï tant, però ho consideraré una llicència) anem reconstruint una història com més va més sòlida, i també més terrorífica de la que prefereixo no revelar coses.

https://www.flickr.com/photos/psc49/
rue de nimes © sabin paul croce, Creative Commons.

I una història que comença suau va atrapant i agafant ritme. I cada nou detall que descobreixen o cada nou camí que intenten és un nou nivell d’horror. No horror sobrenatural, no, el de debó, el protagonitzat per persones contra persones, l’horror que sí fa por. I com bona novel·la policíaca, anirem explorant en diferents direccions per treure l’entrellat del cas, arriba un moment que s’acumulen els sospitosos.

https://www.flickr.com/photos/sybarite48/
Le Louroux (Indre-et-Loire) ©Daniel Jolivet, Creative Commons.

És el primer llibre que llegeixo de Fred Vargas i no serà el darrer. M’ha agradat i la història m’ha anat atrapant. Això sí que el policia funcioni tant a base d’intuïcions o “protoidees” ho veig poc creïble, el personatge mola i la història mola, sí, però el treball policíac no es fa així. Aquest és el principal però, l’únic de fet, que abusa de les intuicions d’Adamsberg, però la novel·la va millorant a mida que es va llegint i perdonaré aquesta llicència.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Fred_Vargas
Fred Vargas, foto treta de la seva entrada a la viquipèdia.
(Visited 53 times, 1 visits today)