Poder contar-ho / Ferran Torrent

Nou llibre de Ferran Torrent, temes de sempre i la seva mala llet, diversió assegurada. Després del seu darrer Individus com nosaltres a veure amb què ens sortirà ara, m’ho imagino, i m’agrada.

Locals de joc clandestí, boxa clandestí també, i un atracament dels de debó, amb un botí que ronda els 800-1000 milions de peles (som als primers vuitanta), uns 5-6 milions d’euros de res. Un atracament que faran coincidint amb la mascletà per aprofitar el rebombori general.

https://www.flickr.com/photos/acci0n/
Mascletà ©r0bz, Creative Commons.

Com en molts casos això és una excusa per retratar el nostre món, o potser aquest submón concretament on els personatges de Ferran Torrent es mouen com ningú. A mi el tema del joc m’agrada perquè vaig treballar en un casino, però el món del joc clandestí em resulta completament marcià. Bé, clandestí però la brigada del joc cobra la seva part de tots els locals oberts i així complementen el sou, una mica com el policia de Casablanca, capaç de tancar el bar de Rick perquè allà s’hi juga alhora que el croupier li entrega els guanys de la nit.

https://www.flickr.com/photos/thebarrowboy/
178/365 All In © thebarrowboy, Creative Commons.

El personatge central de la trama és el Llargo, tot i que hi ha un munt de personatges habituals de les novel·les de Torrent, com Barrera, Butxana, el periodista Marc Sendra, la Sara i el Gitano, el comissari Tordera, el pare Rafel… I sobetot el Messié, que vol convéncer el Llargo de que se sumi a l’atracament de li proposa un conegut seu, el Paul.

Tenim les ramificacions dels preparatius d’aquest atracament i diferents temes de xantatge en marxa, delacions interessades a la policia i un entorn enormement canviant. El país ha entrat a la democràcia, els socialistes han guanyat i en un entorn com el policial encara molt ancorat al passat això ha representat un trasbañs. En són una mostra els policies: el comissari Tordera i en Marcel·lí (o Marcelino a comissaria, el canvi de nom només amb segons qui).

—Espera’t que faça una cagada i veuràs el malparit de Marc Sendra com se les gasta.

—Que, per cert, estava al garito del Llargo.

—És un ludòpata.

—Li fem un dossier?

—Bah! No serviria de res. La majoria són borratxos i jugadors. Periodistes! No tindria cap efecte. Si el Sendra és amic de Butxana!

—Li passa informació per a reportatges. Em jugaria el que duc a la butxaca que sabia anticipadament que teníem cita amb el governador. Tenen confidents a tot arreu. Tordera —Marcel·lí, pensatiu—, i si fem un dossier sobre el governador?

Es van aturar davant d’una botiga de roba. El comissari ho meditava.

—Tenim gent nostra, de confiança —afegí l’ajudant.

—És perillós.

—Molt delicat, però és una gran arma.

—Estem donant per fet que té vicis.

—És el que hem d’esbrinar.

—No fa pinta de tindre’n.

—Tots els gobernadors que hem conegut eren puteros.

—Marcel·lí, aquells manaven de veritat i no havien de donar cap explicació. Si els haguérem fet un dossier el capità general ens hauria afusellat. Oblidem-nos del dossier —Tordera mirava l’aparador de la botiga, amb jerseis i americanes d’home—. De vegades pense que hauríem de canviar d’estètica. Anar amb el temps, amb la moda.

https://www.flickr.com/photos/trendscout/
valencia:: ©Matthias Mueller, Creative Commons.

Les pàgines van passant i començo a sospitar si no arribarem a l’atracament o el resoldrà de presa i corrents o amb una elipsi, és la peça que més costa mentre que totes les altres es van col·locant disciplinadament (és un dir) allà on toca per tenir-ho tot lligat. Però no, arribem on hem d’arribar, s’explica tot, l’atracament que cau com una bomba i les conseqüències, amb tot de gent que para la mà, i descobrirem com va començar tot.

Ferran Torrent en sap i es mou en un terreny que domina molt i molt bé. Un llibre que passa sense pensar tot i fregar les 500 pàgines i que deixa amb ganes de més. Ferran Torrent poc ser un d’aquells escriptors que potser sempre estan escrivint el mateix però com que cada cop ho fan millor no és cap problema.

(Visited 122 times, 1 visits today)