Pinktoes / Chester Himes

Aquest llibre portava molt i molt temps a la prestatgeria de llibres per llegir, al final l’he agafat i l’he posat a la motxilla d’anar a la feina junt amb un altre perquè sino no el començaré mai.
Com veureu a la foto Chester Himes és negre, i va ser un dels primers escriptors negres de gènere negre que a més posava personatges negres a les seves nove·les, moltes d’aquestes novel·les están publicades per Edicions 62 a La Cua de Palla, com Cotó a Harlem.

Però aquesta novel·la és una altra cosa, aquí el tema racial és abordat des de la primera pàgina, des d’una introducció que deixa clar de què estem parlant, d’un concepte tan eteri com era la raça negra als Estats Units i que s’aplicava a qualsevol que tingués ni que fos una gota de sang negra entre els seus avantpassats. Això no hauria d’importar gaire en una societat barrejada molt més enllà del que es veu a simple vista, però es veu que sí que importa.
Molts personatges i molts salts entre personatges, de vegades costa de seguir. Però conforma un retrat de situacions on el tema racial (the Negro problem) apareix d’una manera o altra. Per aquesta idea que tenen els blancs que els negres són molt més alegres i llençats tot i tenir menys recursos, com si la raça fos una mena d’afrodisíac. Tenim capellans-predicadors, homes que fan el salt, escriptors abonats al tema racial, i alguns tòpics que com els digués un blanc seria problemàtic, nits de festa i alcohol i acabar al llit no se sap amb qui, dones reunides esperant agafar l’infidel in fraganti en una reunió que sembla treta dels germans Marx…I la gran protagonista, Mamie Manson, i una xarxa de relacions (moltes interracials) al seu voltant.

El principal escenari de la novel·la, el novaiorquès barri de Harlem (foto treta de: http://www.museyon.com/extended-travel-harlem-ny/ )

 

(Visited 9 times, 1 visits today)