Parejas / John Updike

John Updike, portada de TIME

Escric això i encara no sé si acabaré el llibre, la veritat superar les primeres cinquanta pàgines m’ha costat deu i ajuda, després però la cosa comença a fluir una mica millor, tot i que en algun moment torna a baixar, i això requereix paciència i un cert esfoç. No és la millor carta de presentació per un llibre, i encara menys si és el primer que em llegeixo de John  Updike. Però superat aquest primer moment el llibre guanya i estic content d’haver aguantat. Les escenes amb molt gent són pesades (sobretot al principi després no tant), però al marge d’això la vida del petit poble de Tarbox és un malson suburbà per a blancs on l’avorriment és mortal i l’única distracció sol ser fer-li el salt a la parella.
Som als anys 60, a Kennedy el maten passat mig llibre (això no es pot dir que sigui espòiler), la píndola anticonceptiva començava el seu regnat i feia que el sexe fos una activitat molt més despreocupada (ara no estic segur però diria que fins els 70-80 la SIDA no era una amenaça, almenys no ho era per heterosexuals no drogoaddictes).
Quasi ningú s’escapa d’aquests enganys i dobles jocs, fins i tot dues parelles acaben en un intercanvi més o menys consentit, i el rey en tot això és en Piet, que es beneficia a prácticament totes les dones de la petita comunitat, amb esperit esportiu.
La sensació de que tot és possible, de que no hi ha conseqüència i que tot i així els hi falta alguna cosa, perquè no són feliços, ningú. En aquesta idíl·lica Amèrica l’assassinat de Kennedy va ser tot un despertar i un descobrir que el món era un lloc molt més maligne i perillós, fins i tot a les zones residencials apartades. I no deixa de ser curiós como aquestes comunitats en algunes coses funcionaven com societats secretes amb les seves pròpies normes.
I sobre la llibertat sexual només dues línies de diàleg:
-¿Tomas la píldora?
-Por supuesto. Bienvenido al paraíso.

John Updike a The Simpsons

 

(Visited 18 times, 1 visits today)