Noticias felices en aviones de papel / Juan Marsé

No és el primer llibre que ressenyo de Juan Marsé, abans han caigut en aquest blog tots aquests, i llegits quan encara no tenia el blog tres llibres d’ell per mi cabdals: Encerrados con un solo juguete, Últimas tardes con Teresa i La oscura historia de la prima Montse, i el no gaire cabdal Canciones de amor en Lolita’s Club. Cada cop estic més aprop d’haver-me llegit tots els seus llibres.
Què ens trobem en aquest llibre de títol suggerent? Potser el mateix de sempre, un llibre 100% Marsé?
Doncs una mica sí, un conte de gent amb més passat que futur, amb balcons per on entra el sol i fugen els somnis i les parets amb fotos esgrogueïdes explican allò que va ser fa temps. Un llibre molt curt, potser un conte allargat, on Marsé torna als seus temes de sempre i als seus carrers de sempre i a uns personatges que no són els de sempre però sí ens resulten tremendament familiars. Hi ha una cosa que no fa, i és tornar als temps de sempre, i aquí ve la meva crítica. No tant cap a Marsé, però sí cap a l’editorial, Lumen és una editorial integrada en un grup grandíssim, no hi ha ningú que revisi les coses que es publiquen?
El llibre es situa a finals dels 80, i a finals dels 80 absolutamente ningú feia servir calderilla, no es feien servir cèntims, la unitat mínima monetaria era la pesseta, fotia llargs anys que no circulaven monedes de menys d’una pesseta, no hi havia res que costés menys, de fet una pela no donava per comprar absolutament res. Algú ho hauria hagut de notar i fer-li notar a l’autor i que corregís algunes coses que grinyolen moltíssim. També es fa referència al carrer on viu el protagonista, el carrer Congost, com un carrer de terra (a finals dels 80?) i per on mai passava cap cotxe. Puc assegurar que a finals dels 80 no hi havia ni un sol carrer a Barcelona per on no passessin cotxes, molts cotxes i de manera quasi contínua. Aquestes coses desllueixen una mica el llibre, potser no calia posar l’acció a finals 80 i deixant-ho als 50-60 encaixava tot millor.
Un llibre entretingut, justet, més amb la idea de ser un llibre per regalar que per llegir, un tast de Marsé que queda lluny del millor Marsé.
(Visited 22 times, 1 visits today)