Nota al marge. Noves categories: Grit Lit i Eròtica

De tant en tant toca fer entrades d’aquestes, com si jo fos un maniàtic de l’ordre, suposo que és deformació professional i intentar que cada cop aquest blog (que va creixent i creixent) sigui més útil, perquè amb la quantitat d’entrades que porta (prop de 800) cal una mica de cura amb coses com etiquetes i categories, així que som-hi!

Redneck Girls

N’estava tip d’explicar-ho cada cop, de ressenyar cada cop el mateix article de Kiko Amat on explica de què coi parlo, la grit lit, i al final doncs en faig una categoria a partir d’ara i amb el temps aniré revisant coses que ja estan publicades i posant la categoria quan toqui. Una categoria dins de la categoria mare Per gènere, perquè és on li toca estar.

Aquí també n’he dit llibres factoria Dirty, en una referència a l’editorial Dirty Works, però no són els únics que s’hi dediquen i de tant en tant altres editorials es sumen a l’invent, una de les que més Sajalín.

Si us fa mandra llegir l’article de Kiko Amat això es diu a la wiki, a l’entrada sobre Harry Crews un dels grans d’aquest gènere, la traducció és meva, i les acotacions entre parèntesi també:

Grit Lit: A Rough South Reader, es defineix com un gènere típicament blue collar (camisa o peto o granota blava, en oposició a les feines d’oficina de camisa blanca o white collar) o classe treballadora, sobretot pobles petits (això des del punt de vista dels EUA), de vegades rural, ocasionalment però no sempre violent, normalment però no necessàriament sureny (de nou, sureny dels EUA, i recalco que no és una condició necessària). Els temes de les històries sovint tenen a veure amb circumstàncies extremes de supervivència. Els personatges normalment fan servir la seva duresa, depravació i violència com a mètodes per viure.

Si no us fieu de mi i domineu l’anglès aquí teniu l’original: defines the genre as “as typically blue collar or working class, mostly small town, sometimes rural, occasionally but not always violent, usually but not necessarily Southern.”[9] The subjects of the stories often have to deal with extreme circumstances for survival. The characters usually use their roughness, depravity, and violence as a means of living.

Tots els llibres de Grit Lit també duran la categoria Literatura nord-americana i no pocs la de Novel·la Negra, Grit Lit és més un estil i un ambient que es pot donar en històries de temes més variats (tot i que els temes més violents s’hi adiuen més de manera bastant òbvia).

romantic walk

I tot i que tenia l’etiqueta Eròtica en català, perquè crec que calia destacar-ho en una literatura com la nostra, tan tocada i posada per segons què, no tenia l’eròtica com a categoria per gènere, i he decidit que això s’ha acabat. A mida que pugui potser aniré revisant les entrades antigues, amb calma i tot això.

I amb això estaria per ara, un petit pas per millorar una miqueta més aquest blog.

 

(Visited 40 times, 1 visits today)