Normal people / Sally Rooney

Un altre cas de llibre al que arribo després de llegir un article, és aquest, i per un cop he decidit posar-m’hi amb el llibre en anglès, perquè no hi ha manera i acabaré perdent el poc que sé. Si aquesta opció no us serveix el llibre forma part del molt bon catàleg de Periscopi, aquí el teniu. El llibre ha estat un best seller de Sally Rooney i ha estat adaptat en sèrie, que acostuma a disparar encara més les vendes. Es ven una mica com una història d’amor millennial, això no sé si motiva o dóna ganes de fugir.

Entre el 2011 i el 2015 assistirem a la relació entre la Marianne i el Connell. Estan al darrer any d’institut, Connell és un noi popular i llest, un triomfador, ella també és llesta però no és gaire maca i sobretot no és sociable, no és popular, no té amigues ni amics. Ella li diu que li agrada quan ell va a casa seva a recollir la seva mare que és la dona de la neteja de la mansió on ella viu. La diferència d’estatus està allà, i la relació té una certa “ombra de braguetazo” present.

Sligo © Pao Link, Creative Commons.

És una relació que porten en secret perquè no volen haver de donar explicacions en el complicat entorn de l’institut. I com tota relació adolescent té alts i baixos i moments que estan junts i temporades que no mentre ells van creixent, i la distància social que els separa també. Des del seu Sligo original els dos se’n van a estudiar a la universitat a Dublín, al Trinity, però Connell amb una beca i ella amb el que la família li paga. Ell pensa que quan la convida a qualsevol cosa en realitat també són diners de la família d’ella amb que paguen a sa mare i ella els hi dóna a ell.

Trinity College © Hernán Piñera, Creative Commons.

A més a més a la universitat hi ha un canvi. La popular és ella, la que està en el seu ambient és ella, la que té molts amics és ella, i és ell qui es troba com un peix fora de l’aigua. Sempre estan en moments diferents, orbiten i per això només de tant en tant es troben, perquè a més a més busquen coses diferents, i això si saben el que busquen que no sempre és el cas. Ser jove és bastant això, molt de caos.

Una imatge de la sèrie © Hulu.

No assistirem als alts i baixos d’una relació, o almenys no una relació sentimental. Ells dos tindran altres parelles, i en aquests interludis seguiran sent amics. En teoria hauria de ser fàcil, però les relacions humanes no són fàcils, i quan s’és jove encara menys.

El llibre és llegeix bé, el capítols són breus i de seguida entrem en la dinàmica de que passin mesos entre un capítol i un altre. Potser el mèrit és fer una història d’una relació entre adolescents-en-el-pas-a-ser-adults amb uns personatges que te’ls pots creure, que són reals. Qui només vulgui un llibre amb una relació romàntica ho trobarà, però hi ha molt més que això que satisfarà els que busquem més que una història que pot semblar tòpica però que no és pas tant. O sí, potser sí ho és, i aquests personatges són gent normal com ens diu el títol, i potser aquest és precisament el mèrit. Llibre recomanable, i ara a buscar la sèrie o esperar que la posin en alguna plataforma a la que sí estigui subscrit.

(Visited 62 times, 1 visits today)