Nobles y rebeldes / Jessica Mitford

Tot i que en aquest blog només hagi ressenyat aquest llibre de les germanes Mitford en sóc fan, i fa temps que dic que la gran novel·la és la seva pròpia vida, i finalment sembla que Libros del Asteroide m’han fet cas i es posen amb aquest llibre, no pas de Nancy, de Jessica, i amb intencions clarament “retratistes”.
I la seva família és per veure-la, i l’hem de veure amb tendresa per no odiar-la, completament al marge del món, en un univers de mainaderes, presentacions en societat, títols nobiliaris…
Una de les germanes, Nancy, va tornar a casa molt poc després d’independitzar-se, el seu pis tenia el terra ple de la seva roba interior, no hi havia ningú que li recollís! I la propia Jessica ignorava que el llum elèctric es pagués, ho tenia tot encés dia i nit i li va arribar una factura absolutament astronòmica que la va obligar a fugir de la companyia elèctrica canviant de domicili.
Una de les germanes (Unity Valkyrie)es va fer seguidora de Hitler i fins i tot el va conèixer en persona, Jessica es va plantejar aconseguir que li presentessin a Hitler per fotre-li un tret, però era una missió suicida i no en tenia ganes. Però les seves simpaties cap a l’esquerra eren clares i no triga en fugar-se de casa acompanyada d’Esmond de qui n’estava enamorada i amb qui s’acabaria casant (era parent, però tots estaven emparentats!) cap a la guerra civil espanyola. Els seus pares envien un destructor de l’armada britànica per segrestar-la, però no cau al parany, d’Espanya a França, d’allà a Anglaterra i abans que comenci la guerra mundial cap a Estats Units, mentre al Regne Unit començava la mobilització, després que Hitler ocupés Txecoslovàquia ja només faltava que envaís Polònia perquè comences la gresca. I a més a més a Espanya havia guanyat Franco i no la república.
Jessica va haver de viure amb pocs diners, economitzar, treballar… una experiència que les seves germanes van evitar. La seva família la va repudiar, així que no tenia gaire xarxa de seguretat ni en tenia gaire informació més enllà de les trucades a algunes germanes. No coneixia el món quan va començar a anar a mítings d’esquerres, però el va arribar a conèixer prou bé. Per ella els pobres no eren, com si per sons pares, una molestia necessària. Retrata una família, sí, i també un moment terriblement convuls de la història recent, que ara mirem amb calma perquè sabem com acabarà però en aquells moments, anant d’un lloc a l’altra i amb les coneixences d’una de les germanes… A més a més Nancy ja havia començat la seva carrera d’escriptora i la família no en sortia excessivament ben parada.
Una cosa curiosa és que mentre están a Estats Units, el seu marit Esmond no té clar el tema d’allistar-se, més que res perquè quasi semblava més possible una aliança de Regne Unit amb França i l’Alemanya de Hitler per anar contra la URSS i el comunisme, quan queda clar que la guerra és contra el Tercer Reich aleshores sí, però s’allista com a voluntari per l’exèrcit canadenc, imagino que és una manera de lluitar per l’imperi britànic (Canadà en forma part, el cap d’estat és el rei o reina d’Anglaterra, encara ara). En relació a això hi ha un detall d’allò més divertit i és que en les classes d’història que els explicava la mare a les germanes Mitford, quan els ensenyava la immensitat de l’imperi britànic, els deia que havien expulsat els Estats Units per mal comportament… una curiosa manera de veure-ho.
El llibre acaba amb Jessica a Washington, embarassada, i Esmond marxant cap a Canadà, moriria en combat el 1941.
El llibre ha complert les meves expectatives, conec una mica més la família Mitford, que mitjançant les obres de Nancy (recuperades també per Libros del Asteroide) m’ha fet passar molt bones estones. Com a memòria de vegades és més periodisme que reflexió, però li està bé, tot i que hi ha punts tractats molt per sobre, com la mort de la seva filla.
Per ser una “miniressenya” déu n’hi do!
(Visited 9 times, 1 visits today)