Mientras llega la felicidad: una biografía de Juan Marsé / Josep Maria Cuenca

Ara feia temps que no feia servir aquesta etiqueta, i també he fet servir l’etiqueta Juan Marsé, tot i que el llibre no és d’ell n’és el protagonista. Diu l’autor del llibre en començar que més que intentar respondre “Qui és Juan Marsé?” ha intentat respondre la pregunta “Què ha fet Juan Marsé?”. La primera pregunta fa que un es pugui perdre en filosofies i vaguetats, l’altra és molt més terrenal, i aparentment més fàcil. Aparentment, perquè resumir la trajectòria d’algú com Juan Marsé, que porta escrivint més de 50 anys, és qualsevol cosa menys fàcil.
Josep Maria Cuenca ha necessitat moltíssima feina, la pacient col·laboració de Marsé, anys, i un llibre de més de 700 pàgines. No us en faré un resum. Si sou aficionats a Marsé el llibre us agradarà, perquè permet conèixer millor l’autor, tot i que segons ell mateix la seva vida no tingui interés. Si no sou aficionat a Juan Marsé ja és hora que deixeu el que esteu fent, aneu a la llibreria o biblioteca més propera i us llegiu Últimas tardes con Teresa o La oscura història de la prima Montse (per mi les seves millors novel·les, tot i que no les he llegit totes, i que estan demanant una relectura però ja!).
Juan Marsé és amb quasi total certesa el millor escriptor viu en llengua castellana, la seva obra ha  retratat d’una manera ferotge i terriblement humana la Barcelona de la posguerra, la ciutat dels vençuts, els anys en que les històries del cinema o històries explicades simplement servien per fugir de la pobresa i de la misèria. Entre molts altres premis li han donat el Cervantes, poca broma
Si bé s’han publicat estudis sobre la seva obra, aquesta és la primera biografia de Juan Marsé, i s’ha fet a consciència, hi ha més de 100 pàgines d’anotacions al final, índex, bibliografies, aquestes coses que fa mandra llegir però que un llibre d’aquestes característiques necessita.
Ha respost l’autor a “Què ha fet Juan Marsé?” Jo diria que sí!

 

(Visited 44 times, 1 visits today)