L’home que va confondre la seva dona amb un barret / Oliver Sacks

Ara feia molt que no em posava amb un llibre de NO-FICCIÓ (resulta que no tant, però sí que llibres més aviat tècnics ara feia temps que no m’hi posava). També vaig arribar a aquest llibre de manera trista, el senyor Sacks s’està morint i va aparèixer un missatge seu a les xarxes socials despedint-se, i a partir d’aquí gent amb un criteri del que me’n refio recomanaven els seus llibres, i vaig agafar aquest.
Amb Sacks em passa com amb Dawkins, divulga tant bé que no hi fa res que el llibre tracti sobretot sobre neurología (tema que desconec), ho fa interessant i entenedor, com Dawkins ho fa amb la biologia i l’evolució. Ambdues disciplines són fascinants, i el cervell humà és una màquina d’una complexitat tremenda, una complexitat que ens defineix com a persones quan funciona bé, i també quan no funciona bé, com si no controlem les nostres cames a menys que les mirem, o si ens quedem encallats en un dia de fa anys i no passem d’allà ni som capaços d’incorporar nous records o si no veiem les cares de la gent a menys que les relacionem amb una determinada melodia o…
Serien casos fascinants, però responen a persones, persones que han de viure amb aquestes peculiaritats, alguns en són del tot incapaços i d’altres han de reapendre tot de coses que donem per suposat com el moviment de les cames, o els braços o el que sigui.
El capítol titulat “Bessons” m’ha encantat, dos bessons, un CI de 60 amb prou feines, però capaços de proeses matemàtiques tremendes com calcular el dia de la setmana de qualsevol data en un rang d’uns 80.000 anys, o d’anar trobant nombres primers fins a 20 xifres perquè sí, com si en els nombres trobessin un ordre que poguessin fer seu.
Un llibre molt recomanable, i un autor també recomanable en l’àmbit de la divulgació. La peli Awakenings (Despertar) està basada en un llibre seu, us en deixo el trailer.

 

(Visited 102 times, 1 visits today)