L’endemà de la teràpia / Ramon Mas

M’ho vaig passar bé amb Estigmes i per això m’hi poso, amb aquesta altra novel·la de Ramon Mas. El títol insinua una cosa i al començar el llibre es confirma, els ases dels cops seran les teràpies alternatives, cosa que m’encanta, perquè hi crec entre poc i gens i en general les considero escurabutxaques poc honestes. Almenys les maquinetes de tant en tant han de donar premi.

El primer que tenim són Els testimonis, una sèrie de personatges relacionats poc o molt amb el protagonista, que ha fet una cosa molt bèstia que no se’ns diu. Amb aquest principi coral sí que reunim una mica d’informació sobre l’Ernest i la seva família, fanàtics de tot aquest tipus de teràpies o de [poseu la paraula que preferiu].

Sempre he pensat que tot això de l’autoajuda és per a gent incapaç d’assumir la part desagradable d’estar viu. Nens mimats que no han sabut créixer, o pusil·lànimes que no volen acceptar que la felicitat duradora és un mite.[…]

Aquesta visió de la felicitat com un estat mental on s’arriba a través de cursets trimestrals em fot negre. I ho ha infectat tot.[…]

És pura psicosi social: cromoteràpia, risoteràpia, osteopatia, fitoteràpia, auriculoteràpia, constel·lacions familiars, flors de Bach, naturopatia, acupuntura, reiki, aromateràpia científica francesa, aromateràpia emocional i energètica, dietètica holística, massatge ayurvèdic, taitxí, teràpia de polaritat, argiloteràpia, musicoteràpia, hidroteràpia de còlon… tot plegat sota la batuta d’uns terapeutes amb el consultori ple de diplomes, i amb fantàstiques tarifes personalitzades.

Mindfullness Meditation Woman Happy Space – Credit to https://homethods.com/ © home thods, Creative Commons.

Després entrem a La ficció, presentat com una novel·la dins la novel·la, i on aquí sí esperem treure una mica més l’entrellat. L’Ernest és un raret però un geni de la creació de videojocs, està bloquejat i prova una teràpia de desbloqueig (a 2.700€!). I a partir d’aquí el llibre es comença a perdre. Una teràpia molt pesada, a càrrec d’un xarlatà car i amb carisma i que d’alguna manera acabarà amb tots els participants, no sabem com, ni perquè, ni res de res.

El llibre es perd i tornem al dissenyador i a allò que sigui que ha fet. Ens n’assabentarem però no tindrem ni punyetera idea de per què. Suposo que una xaladura per teràpies seria una bona excusa, però vaja, que la cosa, almenys per mi, no funciona. No hi poso l’etiqueta EVITAR perquè tampoc ha sigut tan dramàtic, però m’ha decebut força, la veritat.

(Visited 34 times, 1 visits today)