La presa / Irène Némirovsky

Primer cop que m’acosto a un llibre d’Irène Némirovsky (el nom original seria realment: Ірина Леонідівна Немировська).

Tenim una família relativament noble però abocada la ruina, amb el cap de família a les portes de la mort i amb tota una família on no treballa ningú. El fill Jean-Luc ha estudiat i creu que se’n podrà sortir però ràpidament s’adona que treballar durament no és manera de fer diners, ni molts ni pocs. Així que combina les ganes que té de fer-se una noia concreta amb les portes que se li obririen si s’hi pogués casar, el que es coneix com a braguetazo. Sorprenentment se’n surt i la noia queda embarassada.

https://www.flickr.com/photos/jannes_shootings/
Rainy Paris © Janne Räkköläinen, Creative Commons.

El pare d’ella s’adona de que ha caigut, un casament amb aquella família és una calamitat i intentarà acabar amb el matrimoni tan bon punt neixi el nen. El matrimoni no comença bé, a més a més el pare d’ella mor poc després i resulta que ho fa completament arruinat, ha quedat un braguetazo força fallit, podríem dir que a la jove parella li queda l’amor, però clarament aquest no és el cas.

Si algun sentiment caracteritza el protagonista és l’ambició, i ja està, tot el que fa s’orienta a això, ni la noia amb que es casa, ni el fill, ni… res no hi ha emocions de cap mena, està mort per dins, com tots els personatges per altra banda, el retrat de les relacions que fa la novel·la és terriblement cruel. Em recorda molt de lluny altres llibres francesos d’ascens social com Bel ami, però allà hi havia emoció en l’ambició, aquí tot és càlcul fred (menys un moment abans del final però prefereixo no destripar).

El llibre està bé, es llegeix bé però m’ha semblat una mic fluix, m’esperava una mica més, potser no és el millor llibre de l’autora i hauria de provar amb un altre.

(Visited 17 times, 1 visits today)