La pesquisa / Juan José Saer

Em van recomanar aquest llibre perquè potser m’ajudava en un llibre que estic acabant d’escriure, així que em poso amb aquest autor desconegut.
Té dues qualitats que no sempre van juntes, és dens però es llegeix bé, almenys les primeres pàgines (primeres i atapeïdes pàgines). En elles, el protagonista Morvan ens explica que està sol després de la seva separació, perquè la seva passió és la seva feina de policia, feina que fa a París (l’autor és un argentí que porta des dels 60 a París). I després anem a Buenos Aires, on uns amics descobreixen entre els papers d’un company mort una novel·la que és evident que ell no va escriure.
A París hi ha un assassí que fa el que vol i no hi ha manera d’atrapar-lo, no comet errades, no deixa pistes, no aixeca sospites, mata, desquartitza i viola (no necessariament en aquest ordre) o fins i tot les relacions són consentides, però totes acaben igual. Els responsables a més alt nivell de Morvan comencen a posar-se nerviosos i a amenaçar amb destitucions.
És un joc d’engany, la història de París l’estan explicant al grup d’amics i els salts entre una història i l’altra ni es noten i es passa d’una a l’altra de manera massa sense enterar-nos.
I la història al final me la començo a esperar, però un darrer gir ho salva. Interessant.

Clem © Guimard à Dauphine, Creative Commons.

 

(Visited 15 times, 1 visits today)