La literatura nazi en América / Roberto Bolaño

Un dels primers llibres de Bolaño, que vaig comprar juntament amb una pila més (tots els disponibles que no tenia) quan va sortir la noticia que els seus llibres passaven a Alfaguara després d’uns anys (els anys de la seva consolidació) a Anagrama. Una noticia que podeu veure aquí i aquí.
Roberto Bolaño és un autor que m’encanta com ha quedat clar en les ressenyes que he fet de llibres seus.
Aquest és un llibre atípic, o sigui típicament bolañià (o millor bolanyià?) un recull com un estudi seriós sobre uns autors i uns llibres inexistents. No és que no hi hagués escriptors nazis a Amèrica, en aquest món hi ha de tot, però ni crec que fossin suficients com per merèixer un estudi ni aquesta és la intenció de Bolaño.
Si ens posem tècnics podríem dir que retrata força la literatura llatinoamericana, no és un retrat en negatiu (el negatiu és exacte), és més un retrat en paròdic. Molts dels autors que apareixen tenen tics d’un a altre autor que ens sona d’aquest o aquell “gran escriptor”, però tampoc cal jugar a posar noms, no és ni necessari ni recomanable ni tampoc era la idea de Bolaño. És un passatemps, curiós i original i divertit i pres molt seriosament, com si fos un estudi real d’escriptors reals (potser fins i tot algú s’ha confós i es torna boig buscant alguns d’aquells llibres).
Mexican – American border chase, Get the Gringos, film, dust, car pursuit, Sonora desert, Northern Mexico / southern USA © Wonderlane, Creative Commons.
A mi m’han recordat més als protagonistes de Los detectives salvajes, no em costa gens imaginar-los més grans als anys 60-70 i fer-lo compartir aventures amb García Madero. A més a més són evidents les connexions entre el darrer d’aquests autors i el protagonista d’Estrella distante, i a més a més apareix el mateix Bolaño i una investigación-persecució per tronar-lo, com els protagonistes de Los detectives salvajes al desert de Sonora.
Un llibre necessari per comprendre l’univers creatiu que Bolaño va anar forjant al llarg de la seva carrera, a més a més aquest llibre l’autor el va considerar acabat i llest en vida i s’ha escapat de la publicació póstuma a que s’està sotmetent tot el seu arxiu, un tema en el que tinc sensacions contradictòries.
https://www.flickr.com/photos/atom-uk/
Sky-writing over Brisbane, April 19 2014. © Andrew Thomas, Creative Commons.
(Visited 27 times, 1 visits today)