La guerra / Ana María Shua

De vegades m’agradaria que em parlessin bé de llibres immensos, ho tindria més fàcil per no caure-hi, en fi, a veure aquest llibre d’Ana María Shua.

No és un llibre de contes, és un llibre de microcontes, cap passa de dues pàgines però el normal és que es resolguin en un o dos paràgrafs. És un gènere en sí, és portar el conte amb seu màxim formal, un dels exemples més coneguts seria el sensacional llibre (odiat per molts, això sí) Historias de cronopios y de famas, del genial Cortázar.

Aquí el tema central, el que lliga unes peces i unes altres és la guerra del títol, un concepte molt ampli que serveix a l’autora per fer un retrat de l’ànima humana com un trencadís.

VICTORIOSOS Y VENCIDOS

Se nos enseña a admirar a Espartaco, que se rebeló contra el poder de Roma, luchó contra las legiones romanas con su ejército de esclavos y fue destruido. Se nos enseña a admirar a los republicanos españoles y al Che Guevara, se nos incita a obtener la victoria y admirar a los vencidos.

https://pixabay.com/es/photos/che-guevara-rebelde-retrato-hombre-62918/
https://pixabay.com/es/photos/che-guevara-rebelde-retrato-hombre-62918/

A poc que hi pensem, gran part de la nostra història i mites, allò que forma el nostre passat i present ve de guerres, podem treure’n la part més diguem-ne bèl·lica, però la seva importància, per bé o per mal, és innegable.

Vuelve con tu escudo o sobre él, le dijo su madre espartana cuando partió hacia la batalla, pero la batalla fue breve y sangrienta, como todas, el ejército de Esparta fue derrotado […], no volverá con su escudo ni sobre él, no volverá, una madre puede tener muchos hijos, él tiene una sola vida, el mundo es grande, no todo es Esparta.

https://www.flickr.com/photos/lifes__too_short__to__drink__cheap__wine/
300 the movie © Σταύρος, Creative Commons.

De vegades combina l’humor amb el sentit de l’absurd, que també són molt presents en les guerres, que ben mirat són una manera de resoldre conflictes força dolenta.

NAPOLEÓN, EL MISTERIO

Salvo Rusia, salvo Inglaterra, en apenas diez años Napoleón se apoderó de casi toda Europa, por conquistas o por alianzas forzadas, vaya a saber por qué o para qué.

O aquest fragment de La finalidad dela guerra:

El enemigo ha sido derrotado, pero es muy difícil recordar por qué o para qué, ahora que la guerra ha terminado.

https://www.flickr.com/photos/marcelamcgreal/
Victory! © Marcela, Creative Commons.

Una autora d’allò més interessant, un llibre que ha estat un encert, sorprenent, entretingut i de molt bon (i ràpid) llegir.

(Visited 33 times, 1 visits today)