La casa del mirador ciego / Herbjørg Wassmo

Primer llibre d’una trilogia que fa temps que tenia a la llista de lectures pendents. La literatura nòrdica és una desconeguda, i a part de best-sellers de novel·la negra, i els llibres de Sjón i Knausgård, la veritat és que no en sé gaire.
El llibre està ambientat als anys 50, i la protagonista, Tora, és filla d’un soldat alemany que va participar en l’ocupació de Noruega durant la segona guerra mundial. A les acaballes va morir, assassinat pels seus enemics o pels seus propis companys, eren moments de caos. I Tora ha crescut criada per la seva mare Ingrid i el seu padrastre (el cruel i deforme Henrik, que a més a més va violant a Tora), tot i que a la seva vida hi ha tots els nanos del pis de dalt (el hormiguero) i també la seva tieta Rakel, la seva professora Gunn o en Frits un nano sordmut acabat d’arribar.
Un retrat de la vida a Noruega quan no era la mena de paradís que ara molts es pensen, un lloc dur, amb un clima extrem i on calia lluitar amb els elements per treure’n algun profit, la pesca n’és la imatge més exacte. De moment bé, veuré si faig una ressenya de les grans en acabar la trilogia.

(Visited 44 times, 1 visits today)