La biblioteca fantasma / Jordi Masó Rahola

Un llibre del que no faig més que llegir-ne elogis d’un autor que no em sona el més mínim, tot i tenir més llibres publicats, tot i que sembla que la seva principal faceta és la de músic.

És un llibre de relats, no gaire llargs. I m’ha encantat, tot i que els llibres de relats d’entrada no m’apassionen (ja ho he comentat altres vegades, és una mania irracional com qualsevol altre, el dia menys pensat se’m passarà). I he de dir que el llibre és brillant. Contes originals, pulcres, esmolats, amb la dosi justa d’ironia i de concebre el propi llibre com un joc.

https://www.flickr.com/photos/canorus/
creating art © Paulo Philippidis, Creative Commons.

No m’atreveixo a destacar gaires contes perquè el llibre funciona bé com un tot i els contes així d’un a un tenen com menys sentit, i perquè no puc mencionar tots els que m’han agradat molt a risc de reproduir quasi tot l’índex. M’ha agradat un dels contes llargs Mig segon abans del xut que parla sobre el futbol i té per protagonista el típic jugador oblidat, el porter, una posició per la que sento debilitat (i que els gols són molt espectaculars però no existeix un bon equip sense un bon porter).

© Yōichi Takahashi

Quan es parla de llibres de contes en català sempre s’ha de considerar si l’autor monzoneja o no. No és el cas, té un estil propi i característic i fa de molt bon llegir, aquest llibre ha estat tot un descobriment.

No me’n puc estar de destacar alguns contes com Les set vides de Jindrich Novák, o El passeig de Sorrento o El traidor amb aquest començament:

L’Avel·lí Arnaus i Casals, de qui tot seguit parlaré va néixer, va viure i un dia morirà. Les biografies, vistes a grans trets, són més semblants les unes de les altres del que podria sospitar-se. Totes segueixen un mateix patró: hi ha un naixement, unes funcions vitals que permeten l’individu anar fent tombs pel món fins que sobrevindrà una malaltia que, al cap d’un temps variable —tres minuts, tres mesos, tres anys—, el conduirà a la mort. Digueu-me una vida que no segueixi aquesta pauta!

https://www.flickr.com/photos/vblibrary/
Chick Lit – shelf 3 © Enokson, Creative Commons.

Una quarantena de contes, i fins i tot un conte en vàries parts que comença sempre igual:

El dia que complia cinquanta anys, en Genís Recasens va decidir començar la carrera de cantant melòdic.

https://www.flickr.com/photos/gnuckx/
Massimo Ranieri Concert 2009 Taormina-Sicilia-Italy – Creative Commons by gnuckx © gnuckx, Creative Commons.

Un llibre sorprenent, interessant i molt molt recomanable, no us en penedireu!

(Visited 77 times, 1 visits today)