Laia / Salvador Espriu

Tot i que l’anterior llibre d’Espriu no em va entusiasmar tenia clar que era un autor al que s’havia de tornar, sí o sí, no hi ha més. I si tot i així no m’agrada almenys ho hauré intentat. Però ha estat començar a llegir i veure que ara sí, que havia encertat.
A Laia (llegit en una edició més nova però m’ha fet gràcia posar aquesta portada) un s’hi acosta confiat, perquè és un llibre petit… però no em canso de repetir que no ens hem de refiar dels llibres petits.  
Laia és una noia una mica asalvatjada en un poble de mar que identifiquem ràpidament com Sinera/Arenys. El llibre va de Laia als altres personatges, passant de puntetes sobre alguns aspectes de la vida de Laia com el seu matrimoni amb el Quelot, o la seva infidelitat. L’interès no és tant allò que passa com retratar un món concret. Un món dur i cruel, on un brot de colera es pot endur per davant a mitja població, o una tempesta fer naufragar quasi tots els vaixells… Tot narrat amb la mestria de Salvador Espriu:

Es desanellaven a batzegades i penjaven dels arbres crescuts a la planura del mar, els arbres que creixien per damunt del vent i de les ones als grans altars dels temporals del mar. Treien les llengües lascives i esguardaven Laia amb ulls endins dels quals glatien els sentits d’un exèrcit d’homes. Cavalcaven més tard amb la llevantada i esperonaven els cavalls amb paraules d’odi. Quan arribés la pluja, les noies pujarien als terrats i s’oferirien, nues, a les llances de l’aigua. Al Mal Temps, el diable convocava al so de flabiols antiquíssims les bruixes de la Muntala, i mentrestant el seu ca llepava el genoll malalt del santet de l’ermita. Que mirés com la carn es cloïa per la caritat de l’infern, com les bruixes sardanejaven entorn de l’amo.

…feinejant al capvespre… (c) Lluís Vicens, Creative Commons

Un llibre que només és petit en mida, i que potser per això convida a la relectura, a anar-hi tornant, jo ho penso fer, i m’ha reconciliat una mica amb l’obra de Salvador Espriu, menys mal!

Salvador Espriu i Castelló, oli sobre tela de J.M. Salichs

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *