Si te gustó la escuela, te encantará el trabajo / Irvine Welsh

Ja he parlat altres vegades de lo molt que m’agrada Irvine Welsh, no em repetiré. Aquí ens mostra una col·lecció de relats, una mica a l’estil d’Acid House, però força més treballats. Em reafirmo en que cada cop escriu millor, i amb més humor, i més mala llet i certa crueltat. A més a més, com en altres llibres aquí hi ha contes ambientats als Estats Units, de fet el propi autor viu entre Escòcia i els Estats Units, i el contrast entre la gèlida Escòcia i els calorosos Estats Units (almenys en els seus contes sempre hi fa calor, hi déu anar a l’estiu) fa que els escocesos semblin més perdedors, però amb alguna cosa autèntica, alguna cosa que els americans no tenen, tot i tindre’ho pràcticament tot.
Com sempre si busqueu històries de superació, creixement i correcció política aquest autor no és per vosaltres, si voleu passar una bona estona sí.

Això sí, en els relats de Welsh quan les coses poden passar de més d’una manera sempre passen de la pitjor, no és optimista però sí divertit, però amb escenes que ens poden deixar el somriure glaçat als llavis!
I un detall, he dit que es tracta d’un llibre de contes, però són contes llargs, alguns molt llargs i que són més una novel·la curta, que funcionaria com un llibre per si sol, cal agrair a Anagrama no fraccionar el llibre per treure’ns els cuartos.

I un detall sobre la darrera part del llibre, Fife, el protagonista Jason King juga molt al futbolí que és com ho han traduït, però no, és tracta de Subbuteo (aquí la web del joc), és l’única manera que en un gol el jugador arribi a la xarxa després de la pilota, una cosa absolutament impossible en futbolí on els jugadors estan fixats a una barra i les porteries no tenen xarxes.
I m’he rigut tant amb el primer dels contes que tanco aquest post amb una imatge de la protagonista (més o menys), com tots els llibres de Welsh és altíssimament recomanable, i em penso posar ja amb el següent i últim.

 

(Visited 15 times, 1 visits today)