Els taxistes del tsar / Joan Daniel Bezsonoff

Hauria d’apuntar-me d’on trec les idees pels diferents llibres, perquè després moltes vegades ni ho sé, i en aquest cas ha estat un encert. No sabia absolutament res d’aquest autor de cognom tan peculiar (aquí teniu el seu blog), i això ho comento perquè té interès per la història. Veurem com aquest nord-català repassa la seva nissaga des de la Rússia imperial fins avui, un viatge a través del temps i de la geografia europea.
Un jove surt del seu petit poble rus, acaba a l’exèrcit blanc i d’allà cap a Europa i acaba fent de taxista a París. Un París que ha de patir encara l’ocupació alemanya i la posguerra. No torna a Rússia, com molts altres exiliats Rússia va amb ell, a més a més el seu record és el d’un pais que ja no existeix.
Aquests records es combinen amb reflexions de l’autor, moltes referents a la llengua i als seus intents d’aprendre rus per almenys poder llegir els clàssics directament en aquell idioma. Un idioma endimoniat per algú amb el francès i el català com a idiomes habituals, les llengües romanç estan molt allunyades de les eslaves.
Un llibre a mig camí dels records personals, la història familiar i l’evocació d’un llinatge pràcticament esvaït, amb viatge a Moscou inclòs.
Tot i que l’autor es defineix com a català crec que ha assumit que ha d’explicar aquest cognom força sovint, a més a més d’explicar com s’escriu.

cathédrale (c) jubarrier, Creative Commons

 

(Visited 26 times, 1 visits today)