Els millors llibres de 2021

2021 © manuel m. v., Creative Commons.

AVÍS: encara queden dies per acabar l’any i és molt probable que aquesta entrada hagi de ser rectificada en alguns detalls per ser del tot exacta.

Llegeixo molt i, per això, fer una llista dels millors llibres pot ser complicat. Més que res, la primera selecció ha estat de 30 llibres, tot i que amb un total que frega els 130 potser no és tan exagerat. Però crec que és necessari retallar aquesta llista molt. Finalment, després d’un esforç, ho deixo en 20 llibres que són el millor-milloríssim-molt millor que he llegit aquest 2021. Apostes segures. Us deixo el títol amb l’enllaç a la corresponent ressenya i un parell de línies explicant el perquè de la tria:

Y / Violeta Richart. Podem fer una SF distòpica com la d’El conte de la serventa? La resposta és sí i aquest llibre n’és la prova.

La casa de foc / Francesc Serés. Un merescut premi a Serés amb un llibre que mereixeria fer arribar aquest autor al gran públic.

Tsunami / Albert Pijuan. Una gamberrada d’allò més divertida, una veu innovadora i uns personatges tan odiosos que podrien ser reals.

La casa dels avis / Vicenç Villatoro. La recapitulació familiar de Vicenç Villatoro, un retrat de gran part de la nostra història recent.

Revancha / Kiko Amat. L’autor es fica de ple en el gènere negre, ple de baralles, sentiments amagats i ultres de futbol. Combinació guanyadora.

La plaga blanca / Ada Klein Fortuny. Un llibre sobre la tuberculosi i gent que la va patir, i com era una autèntica plaga encara que ara ens sembli increïble, un dels millors llibres d’aquest any, no us en penedireu.

El recull / Serguei Dovlàtov. El nom de l‘autor és suficient per a mi.

Caminant junts per la lluna / Pep Puig. Un autor de qui em llegeixo tot el que fa encara que sigui una novel·la juvenil (no hi tinc res en contra, però xoca). Una elecció encertada.

Letra torcida, letra torcida / Tom Franklin. L’argument per anar a aquest llibre és que Furtivos em va agradar moltíssim, i aquest és encara millor.

Els morts riallers / Ferran Sáez Mateu. Necessitem més retrats desmitificadors de la transició, i a poder ser com aquest, amb mala bava i sense clemència.

Friday Black / Nana Kwame Adjei-Brenyah. Distopia i temes racials, un llibre sorprenent.

Ignot / Manuel Baixauli. Inclassificable però molt recomanable.

Noruega / Rafa Lahuerta Yúfera. Autors que demostren que la literatura catalana de fora de Catalunya té moltes coses a dir.

Els angles morts / Borja Bagunyà. Novel·la universitària, un gènere poc nostrat però interessant.

El artista de la cuchilla / Irvine Welsh. Un cas com el de Dovlàtov, si Welsh treu un llibre me’l llegeixo i m’ho passo bé, molt bé.

Els llocs on ha dormit Jonàs / Adrià Pujol Cruells. Un autor capaç del millor i de coses rares que no hi ha massa per on agafar-les. Aquest llibre forma part de la seva obra brillant, sens dubte.

Vides potser / Joan Vigó. Em va encantar Haiku a Brooklyn i aquest també.

El rei de la Cerdanya / Sebastià Bennasar. Un llibre trepidant, una mena de Jim Thompson a la Cerdanya i un llibre que em va reconciliar amb Bennasar, de qui no estava encertant els llibres que en llegia.

Cartes completes (1960-1983) / Mercè Rodoreda; Joan Sales. Sense paraules, pura història de la literatura.

Barcelona 2059 / Roser Cabré-Verdiell; Ivan Ledesma; Salvador Macip; Jordi Nopca; Bel Olid; Ricard Ruiz Garzón; Laura Tomàs Mora; Carme Torras; Susana Vallejo. Ciència-ficció que pràcticament és ja un ara i aquí. Hi som molt a prop, planteja escenaris interessants i preguntes i respostes encara més interessants. La bona ciència-ficció té aquest efecte, fa una mica de por i tot.

Si voleu regalar algun llibre, aquestes idees són apostes quasi segures, però per estar segurs del tot doneu una ullada a la ressenya de cadascun i, aleshores, ja tindreu tota la informació que jo soc capaç de proporcionar-vos.

I com sempre, he deixat fora llibres bons, molt bons, i segurament també algun d’excel·lent. En general ha estat un bon any.

(Visited 333 times, 1 visits today)