Els millors de 2020

Aquest ha estat un any molt estrany, no m’hi estendré. També ha estat un any on he batut el meu rècord de llibres llegits. Seria fàcil culpar-ne el confinament, però crec que sense també hauria passat dels 100 llibres. A més a més, a mida que passaven dies de confinament cada cop costava més concentrar-se en llegir més de vint minuts seguits, el puto virus ens tenia desquiciats, més tranquils que qui estava malalt, clarament, però desquiciats. Amb la realitat que teníem anar a una altra hauria de ser la millor solució, no ho sé, però no ha estat fàcil, això no.

Parlem de llibres, dels més de 120 llibres que m’he llegit aquest any. Hi ha uns quants que són clàssics i juguen en una altra lliga, són llibres que tard o d’hora rellegiré, això val per Eugeni Oneguin, l’Odissea, i també autors que tenen una talla que es veu que també juguen a una altra cosa, com Stefan Zweig, Annie Ernaux, Ali Smith, Margaret Atwood o Marguerite Duras, per exemple. I també el retrobament amb dos autors que feia temps que tenia ganes de seguir llegint, Albert Forns i Sergi Pons Codina. Potser algun d’aquests no aparegui a la llista dels millors, fer aquestes seleccions obliga a deixar moltes coses destacables fora, és el que hi ha, és el que passa cada any si no vull tenir una llista enorme.

De ben segur que m’estic deixant llibres bons, i com totes les llistes aquesta és personal, intransferible, potser no gaire canònica, però és la meva, els llibres que més m’han agradat aquest 2020:

Voy a hablar de Sarah / Pauline Delabroy-Allard

Érase un río / Bonnie Jo Campbell

Mal bon pare / Sergi Pons Codina

Vivir abajo / Gustavo Faverón Patriau

Àlbum d’un pessimista / Alphonse Rabbe

Els seus noms per sempre / Simon Stranger

Permiso para vivir / Alfredo Bryce Echenique

L’amant / Marguerite Duras

Els testaments / Margaret Atwood

Abans de les cinc som a casa / Albert Forns

Baricentro / Hernán Migoya

L’any que va caure la roca / Pep Coll

Les mares no / Katixa Agirre

El banquet anual de la confraria d’enterramorts / Mathias Enard

Boulder / Eva Baltasar

Fidelitat / Marco Missiroli

El càstig / Guillem Sala

Haiku a Brooklyn / Joan Vigó

S’han quedat fora llibres bons, llibres molt bons, però aquests 18 són apostes segures, si esteu pensant en regalar llibres per Reis podeu fer cas d’aquesta llista, però sobretot acosteu-vos a les llibreries petites que estaran encantats de servir-vos, ajudar-vos i assessorar-vos.

Publico això abans d’acabar l’any, és possible que em vegi obligat a editar aquesta entrada per afegir-hi un llibre més, al meu ritme tres dies són molt de temps.

(Visited 199 times, 1 visits today)