El nedador del mar secret / William Kotzwinkle

Un llibre petit (han caigut dos de petits seguits, a més a més llegits el mateix dia), d’un autor que desconeixia, sobre un tema tan universal com és el naixement. Aquell moment en que el nen, el nedador del mar secret, entra a la vida. Un llibre que comença de manera directa:

-Johnny, acabo de trencar aigües!

I tot es posa en marva a la petita cabana que ocupen en Laski (Johnny) i la Diane. Han d’arribar al poble, per una carretera nevada i de nit.
Imatge de l’autor treta d’aquí, no mencionen autor
Arriben a l’hospital, i allà es posa en marxa lentament la maquinària que ha de permetre que tot surti bé. En teoria. Voleu saber que passa? L’article d’on he tret la foto ho explica només començar, així que si voleu saber feu clic aquí, no vull queixes.
És un llibre petit, i una cosa que dic sempre és que no us refieu dels llibres petits, perquè us la fotran. I aquest és el cas, el llibre no arriba a les 90 pàgines i en una hora i mitja o dues com a molt el tindreu llegit. Però no l’oblidareu en dues hores, ni en força més, el llibre t’agafa, t’escanya i fa que no puguis respirar, i no para, i la seva empremta dura. És un llibre collonut.
El llenguatge és pura poesia, l’entorn, els moviments, les finestres, les mirades, la tristor… Però és una poesia que té dues virtuts: és senzilla i és sincera. No és una història per explicar amb floritures, fer-ho seria recrear-s’hi, i no li podem demanar al protagonista-autor que s’hi recrei. Creieu-me. I com que és sincera no li cal estendre’s, les coses veritables amb poques paraules en tenen prou, han de ser les paraules justes, això sí.
I ara m’agradaria parlar de l’edició, el llibre forma part de la col·lecció Ineludibles, de l’editorial Navona, que a més a més de tenir un gran criteri a l’hora de recuperar llibres, molts d’ells clàssics que han passat de moda, han publicat aquest llibre també en català. I a més a més es tracta d’una molt bona edició, tapa dura, cinta punt de lectura, tacte de tela… una passada. Només em queda felicitar-los i animar-los a publicar més llibres en català, tot i que suposo que dependrà de les vendes.
Birth (c) L’Orco Sul Monociclo, Creative Commons
(Visited 79 times, 1 visits today)