Desde ahora te acompañaré a casa / Kjell Askildsen

Un autor nòrdic amb certa anomenada aquest Kjell Askildsen, i com que el llibre no és gaire llarg m’hi he decidit, tot i que és de relats i a priori no és el meu gènere preferit, però això és una mania meva que m’he de fer passar.

Els relats del principi estan ambientats en la joventut, són les coses que marquen l’entrada al món adult, com per exemple les noies o el sexe, tot un ritu de pas, una d’aquelles coses que mai s’obliden. Aquest és el tema del primer conte que dóna títol al llibre, que quan llegim el conte té tot un nou sentit.

—Bésame —dijo ella, y él empezó a bajarle la cremallera del pantalón marrón mientras la besaba. Tengo que hacerlo, pensaba, es lo único correcto. Seguía besándola mientras le bajaba los pantalones. Ella se retorcía debajo de él, y él dejó de besarla y la miró a los ojos.

—No te haré daño —dijo—. Si quieres, te prometo que solo miraré.

Le bajó los pantalones hasta las caderas, ella no hizo nada por impedírselo.

—Dime que me quieres —dijo ella.

—Te quiero.

Ella sonrió.

—¿Te parece bonito?

—Sí. Es más bonito que todo lo que he visto en pinturas y estatuas.

—Lo que pasa es que me daba vergüenza —dijo ella—. Era por eso.

—Sí —asintió él.

—Ya no me da vergüenza.

—A mí tampoco.

—Puedes tocarme si quieres.

https://www.flickr.com/photos/mislav-marohnic/
Tub © Mislav Marohnić, Creative Commons.

En general els contes són curts i esmolats, i recorden una mica a Carver per com treu històries de fets que aparentment no donen per fer-ho, per simples, per quotidians, per banals, clar que tot és banal si no se li aplica la mirada adient. La comparació pot semblar exagerada, la típica que es posa en faixes promocionals del llibre, però crec que s’escau força. Especialment destacables (dins que tots els contes són molt bons) em semblen La noche de Mardon i Todo como antes, d’on surt aquest fragment:

Se despertó avanzada la mañana en la pensión. Nina le acarició el pecho y el pelo y dijo que lo entendía todo.

Él sabía que ella no lo entendía todo.

Pero tal vez entendiera algo.

Los dedos de Nina lo acariciaban y lo tocaban mientras iban quitando cada vez más trozo de sábana del cuerpo de Carl. Él se acordaba de todo y quería resistirse, si no, todo sería como si nada hubiera pasado. Pero el deseo pudo con él, ella se dio cuenta y lo aprovechó, y no hubo nada que hacer.

https://www.flickr.com/photos/denisdenis/
Morning © DenisDenis, Creative Commons.

Un autor d’allò més interessant, uns contes sorprenents i un autor refugi que intueixo que no decep. Aprofito per fer notar que no està editat en català, si algú vol agafar la idea doncs que l’agafi.

(Visited 24 times, 1 visits today)