Costa Bratva / Cristina Malagelada Grau

No recordo com vaig arribar a aquest llibre, suposo que algú en parlaria més o menys bé a les xarxes i com que soc dèbil (i treballo en una biblioteca) el vaig demanar. El tenia a la lleixa dels pendents i anava renovant el préstec una vegada i una altra.

L’autora té algun llibre més publicat per Bubok, un parell em sembla, i aquest publicat per l’editorial Stonberg, que és l’únic disponible a biblioteques.

Tenim una història de novel·la negra que comença a tota velocitat, amb el rapte d’una noia a Ucraïna, la Halyna, el seu trasllat en vaixell fins a les costes catalanes, la seva primera nit, la pallissa, la massacre, i després de ser rescatada més morta que viva per dos nanos del poble la porten a l’hospital i la traslladen a un altre, on mor. Tot això en un primer capítol molt dur, i amb una història que per desgràcia és molt real. No és que el llibre estigui basat en fets reals, però aquestes coses, la tracta de dones, de nenes pràcticament, malauradament passen.

Girls © Andrey, Creative Commons.

Quinze anys més tard anirem veient les conseqüències, l’aparició dels cossos cremats i la presència de la màfia russa a casa nostra. Bé, tant com cossos, més aviat ossos. I aquí entra la Vesna, que a partir d’una calavera reconstruirà la cara d’una de les víctimes.

La Vesna s’esgrimia de dolor en mirar a través d’aquell forat entre les dues òrbites del crani. En London se la mirava, preocupat. Copsava el nerviosisme de la noia. I a més, l’olor de mort, com a bon rastrejador que era, l’alterava molt. La Vesna el va amanyagar per calmar-lo. Finalment el gos va anar a jeure a un racó del taller.

Han passat anys de tot allò. La màfia té clar que hi havia set noies i només han aparegut sis cossos, i aquest és un error que no poden consentir.

L’endemà, l’home de la neteja havia trobat un gran bassal coagulat al bell mig del rebedor. El cos havia desaparegut. La por era un actiu segur en els seus negocis.

COSTA BRAVA © Enric Rubio Ros, Creative Commons.

La Vesna es va confirmant de seguida com un personatge amb capacitat per eclipsar a tota la resta. Han passat anys, i els dos amics que van trobar la Halyna han seguit amb les seves vides al territori, a Les Gavarres, entre pagesos de tota la vida i molt nou-ric (autòcton i forani) que colonitza l’Empordà (com els alemanys a Mallorca).

La investigació, la cara de la noia morta recostruïda per la Vesna (escultora, sense família i una llibertina que té escandalitzades a totes les dones de bé de la zona) que és subhastada. I la Bratva, la màfia russa, que es comença a moure. Hi ha gent important a qui tot aquest rebombori està posant nerviosa, sobretot perquè hi havia d’haver set cossos enterrats i només n’han aparegut sis.

Una novel·la negra trepidant que un cop arrenca no es pot deixar de llegir. Màfia, corrupció, molta, i gent molt perillosa i amb molt males puces i un poder i una impunitat que només es pot combatre amb alguna cosa més que l’afany de justícia. Una novel·la que m’ha semblat ben escrita, amb un molt bon ritme i un manteniment de tensió que la fa addictiva. Molt recomanable.

(Visited 158 times, 1 visits today)