Fungus: el rei dels Pirineus / Albert Sánchez Piñol

Darrerament Albert Sánchez Piñol havia tirat cap al tema històric i l’idioma castellà, a veure si aquesta tornada a l’idioma i a un entorn més estranyot (que són els que se li donen bé) és o no reeixida.

La història més o menys convenç, d’acord que uns bolets gegants mig mostres no és gaire convencional però sí ho és per aquest autor. Si recordem tant La pell freda com Pandora al Congo està clar que els éssers que no existeixen tenen certa predilecció per part de l’autor.

Una contrada pirinenca plena de contrabandistes que em costa molt no relacionar amb Andorra però sobretot amb la Val d’Aran i la seva capital que al llibre és simplement la Vella (per això la confusió amb Andorra). Allà fa cap en Ric-Ric, un anarquista que fuig d’una Barcelona on estan fent neteja d’indesitjables de cara a l’exposició de 1888.

https://www.flickr.com/photos/54515753@N00/
_MG_7799 © Raimon Guarro i Nogués. Creative Commons.

Arriba allà, i coneix el despreciable Cassian, alguns dels contrabandistes que allà en diuen muscats, i a la Mailís… i quan comença l’hivern «desperta» accidentalment un dels bolets i ja res serà igual. Perquè ara aquest idealista amb excessiva tirada al vincaud disposarà d’un exèrcit que l’obeirà en tot, a més a més els fungus (dir-ne bolets és molt inexacte) són absolutament letals. Això sí els intents d’adoctrinar els fungus són molt divertits.

—Compañero: deixa’m que t’expliqui un principi de l’Ideal: «a cadascú segons les seves necessitats». No dubtis, compañero Borni, que jo t’ajudaré a aconseguir llum solar, ombra humida, o totes les merdes que necessiti un bolet gegant. Però jo no soc un bolet, tinc necessitats diferents. Exercint de transportista la teva dignitat proletària s’eleva solidàriament.

Aleshores hi va muntar, va plantar el cul al cap del bolet i, molt seriós, va afegir les següents paraules:

—Has d’entendre, compañero Borni, que no totes les igualtats són iguals.

Primer un però cada cop són més i més, els més diferenciats són el primer, el Borni i el Petitó.

https://www.flickr.com/photos/alan-light/
Fungus © Alan Light. Creative Commons.

En Ric-Ric es converteix en el rei a qui els fungus obeeixen de manera fidel, i a més a més són terriblement poderosos, d’alguna manera ell sommia que amb ells serà capaç d’imposar l’Ideal anarquista-igualitari, al cap i a la fi té el poder d’ún exèrcit. A més a més ell no tolera gaire bé el poder per això els fungus van liquidant els guàrdies civils que s’hi acosten, després serà l’exèrcit espanyols, el francés… Mentrestant en Ric-Ric està cada cop més aïllat, més boig, més borratxo, més encapritxat amb la Mailís… i amb més poder del que mai hagués pogut arribar a sommiar… això no pot acabar bé.

https://www.flickr.com/photos/aka1936/
PB101013 © Albert, Creative Commons.

En aquest llibre Albert Sánchez Piñol torna a ser aquell autor imaginatiu i inquietant de La pell freda. Sembla haver tornat al fantàstic, amb algunes pinzellades històriques. El llibre es llegeix bé, el ritme és potser una mica lent en alguns trams i algunes parts potser s’han allargat més del compte. Hi ha alguns detalls de l’argument que no acaben de funcionar però és impossible dir quins sense revelar massa així que ho poso tot entre dos avisos d’espòiler i llegiu o no sota la vostra responsabilitat.

 

Si ens explica que aquelles valls estan plenes de contrabandistes el més lògic seria que a la següent primavera els muscats s’estranyessin de la desaparició de Cassian i l’abandó i saqueig del seu hostal i que anessin a buscar en Ric-Ric que a més a més és al lloc que Cassian li va donar per viure. No acaba de semblar creïble que Ric-Ric sigui aquell rei dins la muntanya foradada sense que ningú més se n’assabenti fins que ja sigui massa tard.

Tot i això és un bon llibre, potser no tan bo com podria ser, crec que l’autor és capaç de més i millor, això si no es dedica a viure de les vendes de Victus i ja està. És una mica estranya aquesta crítica, és un bon llibre però me n’esperava un de més bo.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *